fbpx

Мебели с овална форма – най – уютната тенденция в мебелния дизайн за 2022-2023 година

Мебели с овална форма – най – уютната тенденция в мебелния дизайн за 2022-2023 година

МЕБЕЛИ С ОВАЛНА ФОРМА: НАЙ-УЮТНАТА ТЕНДЕНЦИЯ В МЕБЕЛНИЯ ДИЗАЙН ЗА 2022-2023 ГОДИНА

Дизайнерските вдъхновения  често идват от миналото. Такъв е и случаят с една от топ тенденциите в мебелния дизайн за 2022 година – мебели с овална форма.

Дълги години след като правите линии, вдъхновени от модернизма на 20-ти век, бяха норма, както и синоним на съвременен стил, вкусът се променя в обратна посока. Извитите линии и елементи, смятани доскоро за старомодни, сега се превръщат в тенденция и синоним на съвременност. Обяснението за тази промяна е доста просто – заоблените форми са игриви и забавни. Те са отражение на стремежът ни за нежен, уютен и щастлив дом след тези няколко трудни години.

Главни герои и на тазгодишното 60-то юбилейно издание на най-голямото и престижно изложение за мебели в света „Salone del Mobile“ в Милано бяха извитите форми и меките и обгръщащи линии. Различни марки представиха своята интерпретация на тази тенденция, която придава динамика и грациозност на жилищната среда чрез криволичещи линии.

 

В този ред на мисли ние от RILUS подбрахме да представим някои от най-впечатляващите  мебели на брандовете, които представляваме:

Диван модел PACIFIC

Производител: DITRE ITALIA

Дизайн: Daniele Lo Scalzo Moschieri

 

Pacific е органична, плавна концепция за сядане с припокриващи се обеми, сякаш са изваяни обекти. Това е диван, създаден да изненадва. Неговите триизмерни форми пренасят скулптурна естетика върху тапицерията, a в същото време криволичещата линия поражда иновативна модулност

 

Фотьойл модел VENTO

Производител: DITRE ITALIA

Дизайн: Nika Zupanc

 

Фотьойлът Vento черпи вдъхновение от природата, позволявайки простите органични форми да бъдат интуитивно заоблени и оформени от силите на природата.

 

Нощно шкафче модел SKIN

Производител: DITRE ITALIA

Дизайн: Daniele Lo Scalzo Moschieri

 

Изискани линии, занаятчийско вдъхновение и  ясна почит към традициите в производството на Made in Italy продукт. Абсолютна строгост, съчетана с незабравим чар.

Диван модел BACK PACK

Производител: Arketipo Firenze

Дизайн: Giuseppe Vigano’

 

Ако добрите спомени са начинът за проектиране на продукт, тогава Back Pack е точно резултатът. Бъдете готови да изгубите часове в мечтания за минали преживявания и бъдещи начинания. С Back Pack никога повече няма да пожелаете да напуснете хола си.

Легло модел VENTO

Производител: DITRE ITALIA

Дизайн: Nika Zupanc

 

Заоблени форми и сценично присъствие – идеалното легло, което прави една спалня изключителна. Скулптурното въздействие на това легло се оценява най-добре, когато е поставено в центъра на стаята.

Легло модел Embrace

Производител: PIANCA

Дизайн: Note Design Studio

 

Споменът за класическите форми носи успокоение. Тържествени, властни, но в същото време приветливи. Леглото Embrace в своята изискана простота, преоткрива топлината на прегръдката, в която  да се приютите.

Колекция Palù

Производител: PIANCA

Дизайн: Raffaella Mangiarotti

 

Шумоленето на вятъра отеква в тишината на природата – визуалната препратка към лежерността на тръстиката, дава живот на леки и успокояващи мебели. Новата колекция Palù припомня идеята за малки архитектури, формирани от връзката между присъствие и отсъствие. Това е една игра на линейност между пълни и празни пространства с дълбоки хармонии. Колекция Palù заедно с леглото Embrace печелят награда за високи постижения и креативност iF Design Award 2022. iF Design Award е една от най-престижните награди за дизайн и всяка година избира най-добрите проекти, продукти и иновации от цял ​​свят.

Кресло модел Milla

Производител: CALIA ITALIA

 

Кресло Milla е част от колекция „Gourmandise“, която безпогрешно препраща към стила от 70 – те години. Със своите кръгли обгръщащи форми Mila приветства със стил , без да изисква твърде много място, благодарение на компактния си размер. Креслото се предлага в три версии на основата: фиксирана версия с тънък декоративен крак, въртяща се версия със затворена и въртяща се версия с отворена основа, което в комбинация с разнообразието от висококачествени тапицерии го превръща в един многолик продукт, предоставящ огромни възможности за персонализация.

Диван модел ETHOS

Производител VALENTINI

Дизайн: VALENTINI STUDIO

 

Хармоничната форма на диваните от колекция Ethos е една примамлива покана за наслада. Заоблена и обгръщаща облегалка, покрита с големи възглавници, конструкция с изтънчена естетика и метални крачета с оригинален дизайн, перфектна ергономичност благодарение на  щедрите меки седалки и не на последно място занаятчийско внимание към всеки детайл – все неустоими изкушения, които разширяват хоризонтите на зоната за релакс у дома.

Диван модел Ginza

Производител: CALLIGARIS

Дизайн: Bernhardt & Vella

 

Ginza е модулна система дивани с плавни и чувствени линии. Вдъхновен от органични форми, напомнящи за дизайна от 70-те години на миналия век, той превръща всяко пространство в топъл и познат пейзаж, излъчвайки приятно усещане за домашен комфорт. Меки и обгръщащи линии се повтарят във всички елементи на колекцията, характеризиращи се с игра на форми и уютна дълбочина.

Маса модел Atrium

Производител: CATTELAN ITALIA

Дизайн: Paolo Cattelan

 

Фамилията маси Atrium има многобройни версии, за да отговори на най-разнообразните естетически нужди и да обзаведе една модерна трапезария по най-добрия възможен начин. Централният крак е изработен от две фино обработени огледални стъклени плочи, които създават игра на меки отражения, в които околните предмети и източници на светлина отекват. Стъклото е моделирано с безпрецедентна техника, която позволява да се придаде на повърхността триизмерен ефект, напомнящ капитониране върху плат. Плотовете на масите от линията Atrium варират от дърво, до керамика или до комбинация между двата материала.

Маса модел MAXIM

Производител: CATTELAN ITALIA

Дизайн: Pio e Tito Toso

 

Проектът на масата – скулптура Maxim се ражда от неразривната връзка между нейната форма, състояща се от три „листенца“ и материалът, от който е изработена – цимент. Точно като скулптура тази дизайнерска маса създава усещане за съпреживяване на усилията и времето, отделени от твореца, за да я извая.

Maxim е отговор на необходимостта от по-устойчив дизайн. Изработена е ръчно със специална техника за студено формоване, за която не е необходимо използване на енергийни ресурси. Индустриализиран е единствено процесът на изливане на течния цимент. Всички останали процеси се осъществяват ръчно. Върху основата на масата се полага слой глина в земни и естествени нюанси. Масата се предлага в два варианта: с плот от прозрачно стъкло, който позволява да се оцени в детайли скулптурната основа или с плот от цимент с глинено покритие, който й придава още по-органичен вид. Благодарение на този устойчив завършек позволява, можете да се любувате на дизайнерския продукт и във външни условия.

Диван модел BONNIE

Производител: BONTEMPI CASA

Дизайн: BONTEMPI CASA STUDIO

 

Елегантност с дизайн от 70-те, способна да разкраси всяко пространство, придавайки му допълнителна стойност. Перфектна хармония между структура и форма. За това съвършенство допринасят декоративните шевове и металните детайли, които вдъхновяват за нови търсения и персонализиране.

Гардероб модел STAVE

Производител NOVAMOBILI

Дизайн: NOVAMOBILI STUDIO

 

Вратата с вертикални ламели създава игра на обеми с отличителен характер. Заоблените модули и push-pull отварянето са елементите, които отличават този уникален гардероб. Push-pull отварянето прави вратата функционална и същевременно естетически безупречна: липсата на дръжка създава усещане за ламперия – едно изключително предимство, което позволява гардероб Stave да се използва като разделителна стена между две помещения.

Трапезарен шкаф COSTES

Производител: CATTELAN ITALIA

Дизайн: Tosca Design

 

COSTES  е богат на детайли, но в същото време възпроизвежда обикновена и минималистична естетика. Стилът е изискан, но балансиран – резултат от прецизното внимание към детайла, което отличава италианските мебели. Заоблените страници в прозрачно стъкло в комбинация с вертикални метални вложки, придават ритъм на композицията, но истинският детайл, който го отличава, са изисканите крака. Дървените врати са изработени с диагонални ламели, които подчертават очарователната естествена структура на дървото.

Диван модел Elisa

Производител: Franco Ferri

Дизайн: Studio Franco Ferri

 

Eнергията на извивките на Elisa завладява от пръв поглед. Диванът гарантира максимален комфорт благодарение на силуета на седалката, която се слива с облегалката, а многообразието от модули позволява да се постигне мечтаната конфигурация в точните пропорции.

Диван модел Clara

Производител Baxter

Дизайн: Christophe Delcourt

 

В ритъм на празно и пълно, на вдлъбнати и изпъкнали криви се развива органичната геометрия на Clara, проектиран от престижния френски дизайнер Кристоф Делкур за Baxter. Дизайнерът, превърнал майсторството на техниката и свободата на дизайна свой стилистичен код, представя абсолютно иновативен модулен продукт, съставен от множество взаимнозаменяеми елементи, изразявайки по този начин концепцията си за свобода и небрежност в дневната. Меки обеми и компактни силуети, приспособими и гъвкави, подобно на пъзел, модулите на Clara подсилват   усещането за комфорт и практичност, което обикновено се търси в дълготрайното обзавеждане.

0 Коментара

Напиши отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

*